divendres, 4 de desembre del 2015

LA TARONJA, per Cristian Tila

La meva taronja pesa 175g i és ovalada . La seva pell podríem dir que és de rugositat  fina. És de color taronja i la seva mida és petita. Quan l'oloro em produeix tendresa i felicitat.

La meva taronja fa una olor dolça i la pell és tan tova que la puc pelar amb la mà  Per fora és lliscosa i per dins és tova, tendra, lliscosa i blanca. La pell té un gruix de 2 mm. 

Un cop pelada, sota la pell hi trobem 10 divisions, aquestes parts s'anomenen grills. 
Aquests estan tots mirant al centre i són iguals. Estan col·locats en forma de lluna. 

Ha arribat l'hivern i estic molt feliç perquè vull menjar taronges. Tenen un gust tan bo i dolç que no puc  parar de menjar-ne!!!



LA TARONJA, per Axel León


El primer que hem fet és investigar una taronja, i jo he investigat una taronja  molt petita però vaig aprendre moltes coses.


La taronja és de color taronja i una mica verda. i la seva forma és ovalada. És tan gran com la meva mà, i pesa 70 grams.


Em dóna una sensació amarga. És fluixa perquè la puc aixafar amb les meves mans, i també la puc tallar i treure un tros de pela amb les meves mans. 


Per dins està envoltada per una pell de color blanc. La  taronja té 1,30 mil·límetres de gruix.    


A dins  de la taronja no és igual que per fora.  Perquè per dins si pots relliscar

Grilló és el que  hi ha a dins   de la taronja. 


Tocar la taronja. I ens ha fet després tocar la taronja i quina forma   té.   




                          

LA TARONJA per Sílvia Vázquez




L'altre dia, 27 de novembre, vaig dur una taronja. La meva taronja era ovalada i per  les puntes, era arrugada. És de color taronjan i groga.

De llargada, fa 8cm i d'amplada 7cm. Pesa, aproximadament, 165g.Quan la tocava no em produïa cap sensació.

La meva taronja era fluixeta, no la puc tallar amb les mans.Li he tret un tros de pell i ho he fet amb els dits, per a fora .

Té un tacte aspre, per dins la pell és més fina.  La pell té un gruix de 3mm. No té la mateixa sensació per  dins que per  fora. 

Fa olor a taronja madura. De la taronja surt suc. 

Té  grillons. Els filets dels grillons es diuen límes. El seu gust és dolç i àcid a la mateixa vegada.   
             

LA TARONJA per Armand Padern

  
La meva taronja té una forma esfèrica, però per un costat té forma ovalada. Totes les taronges tenen un color taronja. La seva mida és petita, pesa aproximadament 300g. Quan la toques et  produeix tendresa i felicitat, però el que més notes és la tendresa. Qua te la fiques entre les mans notes que és una mica dura, i si la toques molt fluixet et fa pessigolles.

La pela per fora és taronja i una mica lliscosa, i per dins és tova, tendra, lliscosa i també és blanca. Quan la toques notes una sensació estranya. La pela de gruix fa 3mm. Quan té la fiques entre els dits, no tens la mateixa sensació per dins que per fora, perquè per dins és molla i lliscosa i per fora és seca. 

A l'olorar-la notes una olor dolça, i és agradable. Al treure-li la segona pell, es veu que la taronja està dividida en deu parts, que cada un d'ells es diu grill. Aquests estan disposats  tots mirant cap el centre. Al cente unint els grills hi ha uns filaments que tenen una forma allargada, contenen un suc anomenat polpa. Al provar-lo et transmet agradables sensacions.

Gràcies a elles tenim menys refredats. 


LA MANDARINA per Pau Baqués


Avui dia 27 de novembre de 2015 he portat una mandarina a classe i l'he de descriure. Així que...

Una mandarina és una fruita de color taronja, de forma de roda de camió de joguina, té la mida d'una pinya i és de textura aspra.

La pell de fora té mini rodonetes  i una rodona gran al mig que és d'on sortia la branca per enganxar-se a l'arbre. La pell és llefiscosa i més fosca que els grills, que són el que es menja, són de forma com una lluna i són suaus. A vegades tenen pinyols dins. Treuen un suc llefiscós i enganxós que està molt bo, tot i que fa olor a insecticida.Quan te la menges se t'omple la boca d'un líquid estrany, amb gust àcid i dolç alhora. Sota  la pell dels grills  hi ha la polpa, que és la part de la que es treu el suc. Al voltant dels grills hi ha uns filaments blancs com els del plàtan.

 La mandarina pesa 125 grams i la pell  té un gruix de mig cm, però la pell no és dura, la pots pelar amb les mans. És de la família de la taronja però no té el mateix gust, la pela de la taronja normalment és més dura i no la pots pelar amb les mans.

També pots fer un suc molt dolç i bo que ajuda a curar els refredats. 

Això és una mandarina !!! 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    




LA TARONJA, per Carme Fernàndez


La taronja que he fet servir per aquest treball és:

ovalada amb la punta estirada.
I la seva pell és aspra i brillant,és de color carabassa ,una mica més gran que una pilota de tenis i pesa aproximadament 250g. 

Quan la toques et dona sensació d'aspror  i de fred .

Si li lleves un tros de pell podràs veure que de dins és més clara de color  i no és aspra  i encanvi per fora és més fosca i aspra.

Tanbé si olores la pell i esprés els grillons , l'olor no és igual.L'olor de la pell és més forta i per dins  els grillons tenen una olor mes dolça.

La taronja aproximadament té 10 divisions té  grillons.

T'ÀGRADEN LES TARONGES?

A MI SÍ!

I A TU?