dilluns, 25 de gener del 2016

PARLEM AMB L´ESCOLA JACQUES PRÉVERT,DE CABESTANY, AL ROSSELLÓ!!!!!



ALBERT SOLÉS i BATLLORI . 5è.







MARTINA JUEZ i ESCARTÍN. 6è







JOSEP PLANELLA i O´KEEFE. 5è





PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ



El parc nacional dels aiguamolls està situat a l´Alt Empordà i inclou als següents municipis: L’Armentera, Castelló d’Empúries, L’Escala,Palau, Pedret i Marzà, Peralada, Roses i Sant Pere. El parc té una superfície de 4.731 hectàrees (una hectàrea és com un camp de futbol), de les quals hi ha 825 que son reserva natural especialment protegida.



QUÈ HI TROBEM AL PARC ? 

Trobem diferents espais on els éssers vius es relacionen:
 1 .Mar
2. Platges i sorrals costaners. Trobem les úniques platges verdes de la Costa Brava
3. Llacunes litorals. Es troben immediatament darrera la platja, entre els rius Muga i Fluvià. Hi trobem vegetació adaptada a l´ aigua salada. 
4. Prats de pastura fàcilment inundables. Estan envoltats per recs que recullen aigua i arbres de ribera.
5. Estanys i aiguamolls de aigua dolça vegetació esta especialment adaptada a la inundació i humitat.
6. Rius i rieres. A part de la Muga i el Fluvià hi ha una gran xarxa de rieres i recs. La vegetació que les acompanya té molt d’ interès botànic i de fauna.
7. Conreus. Ocupen un gran espai del parc. Hi ha conreus de blat de moro,melca,gira-sol,arròs i  fruiters.
8. Gent.En el parc trobem forces masos i veïnats escampats per la plana.


LA FAUNA
Al parc hi ha una gran varietat d’espècies d’animals. Les aus son al gran atractiu del parc per la quantitat i varietat. En èpoques de migració milers d’ocells utilitzen els aiguamolls per descansar i alimentar-se. Especialment a la primavera i quan fa tramuntana, per que el fort vent els obliga a aturar-se en el seu   viatge.  Algunes aus migratoris son:
El martinet ros, el capó reial, el flamenc, l’àliga pescadora i l’ànec xarrasclet.                                                                                                   



A part de les aus migratoris, milers d’aus (mes de 15.000) venen a passar l’hivern i altres passen tot l’any. A part de les aus, hi ha peixos, rèptils, amfibis, mamífers. Són apreciades la tortuga de rierol que queden molt poques arreu, i la llúdriga que es va reintroduir  fa uns anys.



Conclusió
El Parc Natural dels Aiguamolls ofereix un espai protegit a la fauna salvatge, i gent de tot el món, sobretot Europa, ve a observar-la. Aquest és un espai que cal conservar. Animeu-vos a passar un dia a la natura acompanyats dels ocells. 


        

                     CRISTIAN TILA. 5è






          ARMAND PADERN i PUERTAS. 6è







PAU BAQUÉS i MARGARIT. 6è






ROGER MOLAS i RIBAS. 6è



La meva escola



Hola, em dic en Roger Molas Ribas i ara us explicaré com és la meva escola.



La meva escola es diu Joaquim Gifre, perquè és el nom d'un senyor que va donar els terrenys a Garriguella. A la meva escola hi ha 104 alumnes dels quals 72 són de primària i 32 d'infantil i tenim 14 professors. Hi ha 16 aules.



El meu pati és bastant petit però per una escola pública està molt bé.



Tenim una pista de futbol amb dos porteries, quatre cistelles de bàsquet, una pineda gran, una font doble, uns tobogans pels nens petits i una sala per fer educació física.



A l´hora de dinar podem triar si volem quedar-nos a dinar al col·legi o anar a casa, i a les tres tornar a l'escola i acabem a dos quarts de cinc.



Aquestes dues hores que hi han per dinar hi han dos monitores vigilant en el pati i vigilant com mengem. Aquestes monitores es diuen Roser , Maribel i la Rosa que neteja els plats.



MARTA GUILLAMET i GIL . 5è




CARME FERNÁNDEZ i CASANOVAS. 5è




SÍLVIA VÁZQUEZ i NAVARRO. 6è






MATILDE MALDONADO i ARIZA. 5è


L’escola de Garriguella
Com és: es bastant gran i molt bonica. M’ agrada com ensenyen els mestres. El pati és molt gran, amb dues porteries, una font i té un lloc per jugar a la xarranca. Té una pineda molt molt gran i també té un sorral perque juguin els pekes. També hi han 104 alumnes, 14 mestres i comencem els cursos a P3 hi els acavem a 6é, per anar a l’institut i començar 1r de la eso.

I AIXO ÉS TOT DE LA MEVA ESCOLA!!!!

Ara us diré qui va comprar el terreny: El que va comprar el terreny es diu: JOAQUIM GIFRE. Us heu fixa’t, es diu, igual que l’escola, perquè també la va diseñar.

I AIXÒ ES TOT ADÉU FINS A UN ALTRE!!!!



ARNAU COMPTE i JIMÉNEZ. 5è





PAU SOLÉS I BATLLORI. 6è



TEO BERTRAN i MASSA. 6è





ÀXEL LEÓN i MONTIEL








RAÚL MOLINA i VÁZQUEZ . 6è.



RESTAURANTS DE GARRIGUELLA

MOLÍ DE VENT:El Molí de Vent és un restaurant
familiar i ja fa 40 anys que pertany a la família
Vázquez, que és la meva família materna.

El restaurant fa cuina tradicional catalana i també
carn a la brasa.

Té un menjador principal per 55 persones i un menjador familiar per a 15 persones.

A l'estiu ofereix cuina en viu a la seva terrassa, la qual té jocs pels més petits i bona música.




CAN BATLLE:El Restaurant Can Batlle ofereix
ambient agradable i familiar.així com també la
possibilitat de disfrutar de la cuina empordanesa,
un restaurant força conegut a la comarca.


TURÓ DE LA PERDIU:Envoltats de jardins i vinyes
es troba el Turó de la perdiu,un restaurant molt
antic i especialitzat en cuina tradicional,entre els
quals destaquem els calçots,la carn de caça,aixi
com l'escudella i carn d'olla i també les paelles de
llamàntol.


GUILLEM LOSADA i VIDA . 6è.




Les vinyes


    i com es fan els vins


Les vinyes


Que són?

Són uns arbustos amb fulles { anomenades pòmols } provinents d’Àsia,que fan un fruit que es diu raïm . { Amb aquest raïm fem el vi}.

El fruit

El fruit {el raïm} està madur des de l’agost fins al novembre.
Hi ha 2 tipus de raïm, el blanc o el negre, que segons la pigmentació de la pell, sortirà un vi o un altre.
La verema és quan es recol-lecta el raïm.

Col-locació

 Antigament, la gent tirava les llavors a l’atzar, però ara, hi ha unes fileres d’espai perquè la gent pugui treballar millor.   







El vi


Com es fa?

Per a fer el vi del raïm s’han de fer els següents passos:

1.    Desrapar

Després de fer la verema, el raïm passa per una màquina que treu els grans del raïm.




2.    Xafar

Es xafa el raïm, que fa la pasta de la verema, on hi ha el suc i el raïm.
     
    




3 Premsar
      
 Per acabar d’ extreure el suc del raïm, s’utilitza una màquina que es diu premsa.{També es pot premsar després de la fermentació}. Com més suau sigui la pressió de la premsa, millor serà el most que obtindrem. I quan més pressió hi hagi, el vi serà de més mala qualitat.




4 Fermentar

És un procés biològic realitzat per microrganismes del grup dels fongs. Quan aquests llevats entren en contacte amb el most, transformen els sucres en alcohol, gas carbònic i calor.
Ara, la fermentació es fa en dipòsits on es controla la quantitat de calor.



 A      30º
A       25º
A       20º
      4 dies
      8 dies
         15 dies

 5 Envellir

L’envelliment soviet el fem en botes de roure.
Segons el tipus de vi, l’envelliment durarà més o menys.
* Criança: 6 mesos        * Gran Reserva: 24 mesos
* Reserva: 12 mesos

JOAN MARC GUITART i TEIXIDOR . 6è.